Evcil Hayvanların Dijital Kimliklendirilmesi

Tüm Yazılar

Sevgili Sigorta Pati Okuyucularımız,

Bu haftaki yazımızda evcil hayvanların kimliklendirilmesi ile ilgili merak edilenleri anlatacağız. Bildiğiniz gibi 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" kararıyla evcil hayvanlara mikroçip takılması ve dijital kimliklendirilmesi zorunlu hale getirildi. Bu karar ile tüm evcil hayvanların 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirilmesi Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'e (PETVET) kayıt edilmeleri zorunludur. 

Gelin bu başlıklara beraber göz atalım.

Mikroçip uygulaması nedir?

İlk olarak mikroçipin ne olduğunu açıklayalım. Mikroçip evcil hayvanın deri altına enjektör ile yerleştirilen, sağlığa zararı olmayan bir uygulamadır. Bu takılan mikroçip ile sokağa bırakılan evcil hayvanlar tespit edilebilecek, hayvanın sağlık durumu ve aşıları kontrol edilebilecek. Bu sayede uygulama ile evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Mikroçip ile hangi bilgiler toplanıyor?

Hayvanlara takılan mikroçipler ile PETVET sistemine hayvanın pasaport numarası, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, ikamet ettiği il/ilçe ve acil durumlar için ulaşılabilecek kişilerin bilgisi gibi bilgiler kayıt edilmektedir. 

Dijital kimliği olmayan hayvanlar nasıl tespit edilecek?

Çip takılmayan evcil hayvanların tespiti mikroçip okuyucular ile gerçekleştirilecek. Çip takılmayan hayvanlar öncelikle Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilecek ve hayvan sahibine para cezası uygulanacak. Ardından ise çipleri takılacak.

Mikroçip hayvanlara için zararlı mıdır?

Mikroçip takılmasının hayvanın sağlığı açısından hiçbir sakıncası yoktur. 

Mikroçip takılı hayvanın ölümü durumunda ne yapılmalı?

Evcil hayvanı ölen kişinin 30 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ölümü bildirmelidir. Ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü hayvanın pasaportunu teslim alacak ve hayvanın kaydı sistemden silinecektir. 

Evcil Hayvanı Kaybolan Kişi Ne Yapmalı?

Evcil hayvan kaybolduğunda yedi gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman müdürlüğüne durumu bildirebilirsiniz. PETVET sisteminde hayvanın kayıp olduğu bilgisi görülebilecek ve sistemi kullanan diğer hayvan sahipleri bunu görebileceklerdir. Böylece kayıp hayvan bulunduğuna kolayca sahibine geri teslim edilebilecektir. 

Evcil hayvanınızla seyahat nasıl olacak?

Yurt içinde veya yurt dışında evcil hayvanınız ile seyahat ederken hayvanınıza mikroçip takılmış olmalıdır. Ayrıca pasaportu hazır olmalı ve evcil hayvanın tüm bilgileri PETVET sistemine kayıt edilmiş olmalıdır. 

Değerli Sigorta Pati okuyucularımız, bu haftaki yazımızda hayatlarımıza henüz yeni girmiş bir uygulama olan PETVET sisteminden ve evcil hayvanlarımızın dijital kimliklendirilmesi konusundan bahsettik. Mikroçipler ve PETVET sistemi hakkında en çok merak edilen konulara değindik. Yazımızda da belirttiğimiz üzere bu uygulamanın amacı hem evcil dostlarımızı güvence altına almak hem de kaybolmaları, çalınmaları, sokağa bırakılmaları gibi durumlardan onları korumaktır. Sizler de dostlarınızın güvenliği, sağlığı ve iyiliği için PETVET sistemine kayıt olmayı unutmayın. Ayrıca evcil hayvan sigortasına dair tüm ihtiyaçlarınız için bizlere ulaşabilirsiniz,

Sağlıklı günler dileriz,


Evcil Hayvan Nereden Alınır?
Bu hafta ecvil hayvan beslemek isteyen sevgili dostlarımızın evcil hayvana nereden sahip olacakların...
Devamı
Yavru Köpeklerin Temel İhtiyaçları
Değerli okuyucularımız, bu haftaki konumuz patili dostlarımızdan yavru köpekler. Bir köpek sahiplenm...
Devamı
Evde Beslenebilecek Kedi Cinsleri
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta kedi sahiplenmek isteyen kişiler cins bir yazı hazırladık. Evde besleye...
Devamı
Evde Köpek Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta köpek sahipleri için bir yazı hazırladık. Evde köpek besleyenler için d...
Devamı