Kedinizi Kısırlaştırma Rehberi

Tüm Yazılar

Sevgili Sigorta Pati okuyucularımız,

Bu hafta sizlere kedilerin kısırlaştırılması hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Bir kedi sahibiyseniz dostlarınız belli bir yaşa geldiğinde onları kısırlaştırıp kısırlaştırmamanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Kediler 4-6 aydan sonra cinsel olgunluğa erişirler ve dışarıda doğal ortamlarında yaşayan kedilerden farklı olarak bu dürtüleri ev ortamında hem onlar için hem de sizin için olumsuz sonuçlar oluşturabilir. Ayrıca kedilerin kısırlaştırılması yalnızca gebeliklerinin engellenmesi için değil aynı zamanda bazı bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi için de önemlidir.

Siz de dostlarınızın sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdürmeleri için onları kısırlaştırmayı düşünüyorsanız bu yazımızda kısırlaştırma ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Neden kedilerimizi kısırlaştırmalıyız? Kısırlaştırmanın faydaları nelerdir?

İster erkek ister dişi kedi olsun neden kedileri kısırlaştırmamız gerektiğine ve bunların faydalarına maddeler halinde bir bakalım

● İlk olarak kısırlaştırma kedilerde üreme dönemlerinde salgıladıkları üreme hormonunun üretimini önemli ölçüde azaltır. Bu da bu hormonlarla ortaya çıkaran agresif ve saldırgan davranışlarını azaltır.

●     Kısırlaştırma bazı hastalıkların önüne geçilmesinde önemlidir. Bunlar, kanser, yumurtalık kistleri ve metrisis gibi hastalıklardır.

●     Kısırlaştırma, dişi kediler için aşırı davranışları büyük ölçüde azaltır.

●     Ayrıca erkek kedilerde işaret bırakma ve alanını koruma mücadelesi gibi saldırgan davranışları büyük ölçüde azaltır.

Kısırlaştırma nasıl yapılır? 

Kedinizi kısırlaştırmaya karar verdikten sonra öncelikle yapmanız gereken şey bir veteriner hekimle görüşmektir. Kedinizin yaşı, ırkı, cinsiyeti ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir karar verilmelidir. Ayrıca kediniz daha önce herhangi bir operasyon geçirmişse bunu işlem öncesi veteriner hekiminize mutlaka bildirmelisiniz. Ardından veteriner hekim kısırlaştırmaya onay verdiğinde takip edilecek adımlar şunlar olacaktır:

İlk olarak kediniz kısırlaştırma operasyonu öncesinde yaklaşık 6-8 saat aç olmalıdır. Bunun amacı operasyon sırasında verilecek olan anestezinin etkisini hafifletmektir. Ayrıca yaklaşık 2-3 saat öncesine kadar da kedinize su içirmeyi bırakmanız gerekiyor. 

Kısırlaştırma işlemiyle ilgili bir diğer önemli nokta da kısırlaştırmanın yapılacağı yaştır. Birçok uzman daha sağlıklı bir yaşam için kısırlaştırmanın kedilerini cinsel olgunluğa eriştikleri dönem olan 4-6 ay olduğunu belirtiyor. Bu dönem hem dişi hem de erkek kediler için aynıdır. Yine de kediniz için en doğru kısırlaştırma zamanına veteriner hekiminiz karar verecektir.

Kısırlaştırma işlemi erkek ve dişi kedilerde farklı şekillerde uygulanır. Erkek kedilerde yapılan kısırlaştırma işlemine kastrasyon adı verilir her iki testisin de kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Dişi kedilerde ise yumurtalıklar ve rahim çıkartılarak bu işlem gerçekleştirilir.

Kısırlaştırma operasyonu rutin ve risksiz bir işlem olarak bilinir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrıları hafifletmek için kedinize gerekli ağrı kesiciler verilir. Birçok operasyonda aynı gün kedinizi eve götürebilir ve operasyon sonrası süreci evde geçirebilirsiniz.

Kısırlaştırmanın ardından

Kedinizi Kısırlaştırma Rehberi

 

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kediniz hala anestezinin etkisinde ve yarı bilinçli olabilir. Endişelenmeyin, bu tamamen normal bir durum olacaktır. Anestezi etkisi azaldıkça kediniz normal rutinlerine geri dönmeye başlar. Tamamen normal hayatına dönmesi ise yaklaşık bir iki günü bulacaktır. Bu sürede onu müşahede altında tutmanız faydalı olacaktır.

Operasyonun ardından kedinizin ameliyat yerine herhangi bir zarar vermemesi için veterineriniz size koruyucu huni verecektir. Kontrol için erkek kediler genelde bir kez, dişi kediler ise en az iki kez veterinere tekrar götürülür.

Son olarak operasyonda kullanılan dikişe göre bu dikişlerin alınması gerekebilir. Erkek kedilerde genelde ameliyat kesiği oldukça küçük olduğu için dikişin alınmasına gerek yoktur. Dişi kedilerde ise dikişleri belli bir süre sonra aldırmak gerekebilir. Ameliyat sonrası dikişlerin alınması genelde 7 ile 14 gün arasındadır.

Tüm bu süreçlerin ardından kediniz ortalama 15 gün sonra tamamen normal hayatına dönebilir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Kısırlaştırma sonrası beslenme

Operasyondan sonra veterinerin tavsiyesi üzerine kısırlaştırılmış kedilere özel mamalardan satın alabilir ve böylece kedinizin beslenmesi veya kilo alması ile ilgili endişelerinizden kurtulabilirsiniz.

Kısırlaştırma fiyatları

Kısırlaştırma fiyatları seçtiğiniz veteriner kliniğe ve kedinizin cinsiyetine göre değişse de ortalama rakamlar dişi kediler için 1500 TL’den erkek kediler içinse 1000 TL’den başlar.

4-6 aydan sonra kedimi kısırlaştırabilir miyim?

Evet kısırlaştırabilirsiniz. 4-6 uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir yaş aralığı olsa da daha yaşlı kedilerinizi de veteriner onayı ile kısırlaştırabilirsiniz.

Bu haftaki yazımızda evcil kedilerin kısırlaştırılma süreçlerinden bahsettik. Erkek ve dişi kediler için bu sürecin nasıl olduğunu, kısırlaştırmanın yararlarını ve kısırlaştırma operasyonunun ardından bakım konusunu sizlere açıkladık. Dostlarımızın sağlığı için merak ettiğiniz tüm konuları Sigorta Pati blogumuzda bulabilirsiniz. Yine onların sağlığını korumak amacıyla oluşturduğumuz web sitemizde evcil hayvan sigortasıyla ilgili ihtiyaçlarınız için bizlere ulaşabilirsiniz,

Sağlıklı günler dileriz,

 

Evcil Hayvan Nereden Alınır?
Bu hafta ecvil hayvan beslemek isteyen sevgili dostlarımızın evcil hayvana nereden sahip olacakların...
Devamı
Yavru Köpeklerin Temel İhtiyaçları
Değerli okuyucularımız, bu haftaki konumuz patili dostlarımızdan yavru köpekler. Bir köpek sahiplenm...
Devamı
Evde Beslenebilecek Kedi Cinsleri
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta kedi sahiplenmek isteyen kişiler cins bir yazı hazırladık. Evde besleye...
Devamı
Evde Köpek Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta köpek sahipleri için bir yazı hazırladık. Evde köpek besleyenler için d...
Devamı