Yurt Dışına Evcil Hayvan Götürebilmek

Tüm Yazılar

Değerli SigortaPati.com Ziyaretçilerimiz, Bu yazımız ile günümüzde artık ailemizin bir parçası olan evcil kedi veya köpeklerimizin, uzun süreli seyahatleri hakkında olacak.

Yurt dışında belirli süre yaşamak için gerekli hazırlıkları kendimiz için yapıyoruz ve planlıyoruz. Böyle bir durumda aynı evi paylaştığımız evcil dostumuzu yanımıza almak zorunda kalabiliyoruz. Evcil hayvanlarla yurt dışına taşınma aşamasında dikkat etmemiz gereken birçok önemli nokta var.

Seyahat organizasyonumuz kesinleştiği anda evcil hayvanımızın işlemlerini de geciktirmeden bir an önce halletmeye başlamalıyız. Size yardımcı olabilmek için bu yazımızla AB şartlarına uygun yurt dışına evcil hayvan taşıma aşamalarını paylaşacağız.

 “Yurt dışına evcil hayvan nasıl götürebiliriz?” sorusunun cevaplarını paylaşalım.​

AB Uyumlu Pet Pasaportu Çıkartmak

​Yurt dışına çıkış işlemlerini başlatabilmek için ilk adım kedi veya köpeğimizin tüm aşılarının eksiksiz olarak yapıldığına emin olmamız gerekir. Bunun için aşı kartının yanımızda olması bir zorunluluktur. Pet pasaportu da evcil hayvanımızın o zamana kadar yaşadığı hastalıklarını ve yapılan aşıları gösterdiğinden “aşı karnesi” elinizde ise pasaportu da okey demektir.​

Mikroçip Takılması, Kesinlikle Unutmayın

Evcil dostumuza mikroçip takılmasını ihmal etmeyin zaten artık yasal olarak da zorunluluk, keza AB koşullarında Kuduz Titrasyon Testi kapsamında uygulanmaktadır. Bu testin sonucu alındıktan 3 ay sonrasına kadar kedi / köpek dostunuz ülkeye kabul edilmemektedir. Bu nedenle yurt dışına çıkmadan en az 4-5 ay önce bir veterinere gidip kuduz aşısı yaptırıp çip taktırmalıyız. Aşının yeterli antikoru oluşturması için belli bir süre gerektiği için böyle bir uygulama zorunludur.

Bu arada, derinin altına çip takılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Bu işlemle verilen barkod numarasıyla dostunuz bize kayıtlı olmaktadır. Bu nedenle barkod numarasını kaybetmemek için pet pasaportuna yapıştırmayı tavsiye ediyoruz.

Evcil Hayvanla ilgili de Seyahat İçin İşlemleri Başlatın

Kötü bir sürpriz ile karşılaşmamak için seyahat işlemlerinizi yola çıkmadan en azından 10 hafta önce başlatmanızı öneriyoruz. Öncelikle veterinerinizi ziyaret edelim, evcil dostumuzla yurt dışına çıkmak istediğimizi söylemek başlangıç için doğru bir adımdır. Pet pasaportu, çip ve kuduz aşısı hakkında veterinerde gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra evcil hayvanınızdan Kuduz Titrasyon Testi için tahmin edeceğimiz gibi belli bir ücret karşılığında ufak bir tüp kan alınacaktır.

Bu işlemden önce, Gıda ve Tarım Bakanlığı’na bağlı Veteriner Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü’ne de ücret ödememiz gerekmektedir. Dekontumuzla veterinere gidip hızlıca işlemi yaptırabiliriz. Bu işlemden sonra ise veteriner, doldurulması gereken formu tamamlayıp pet pasaportunun fotokopisi ve kan örneğini test kuruluşuna göndermektedir. Yaklaşık bir hafta sonra da veterinere sonuç gelip ve 3 ay bekleme süreniz bu sayede başlıyor.

Son İşlemleri Kontrol Edip Tamamlayın

Üç ayın dolduğu gün ya da sonrasında elimizdeki belgeler (test sonucu ve pasaport) ve minik dostumuzla İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek çipin çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmemiz gerekiyor. Sonrasında kendi bilgilerimiz ve evcil hayvanınızın bilgilerini vereceğiniz formu doldurup talep edilen ücreti ödememiz gerekiyor. Sonra herhangi bir sorun yoksa yurt dışına çıkarabileceğiniz dair bir rapor oluşturulacaktır. Fakat rapor tarihini takip eden 10 gün içinde evcil hayvanımızın Türkiye’den çıkış yapması gerekir. Bu sebepten seyahat tarihimizden en fazla 10 gün önce bu işlemleri yaptırmalıyız.

Tüm bu işlemleri yaptırdıktan sonra tabii ki uçuş ile ilgili rezervasyonunuzu yaptırdığınızı kendi biletinizi alırken unutmadığınızı düşünüyoruz. O zaman şimdiden iyi yolculuklar dileriz!

Önemli Not; Uluslararası Evcil Hayvan ve Hayvan Taşımacılığı Derneği, hava yolculuğuna gönderilen hiçbir hayvana sakinleştirici verilmemesi gerektiğini savunuyorlar. Özel durumlarda sadece sedasyon daha doğru bir kadardır. İlaçlar, hayvanlarda vücut ısısının ve solunum hızının düzenlenmesini etkileyebilir, diğer fizyolojik süreçler üzerindeki olumsuz sonuçlara veya bir yan etki olarak ortaya çıkabilir.

SigortaPati.com, Pati dostlarımıza özel ve kedi / köpek sigortalarını online olarak sizlere sunmak üzere kuruldu. Sigortapati.com web sitesini ziyaret ederek sadece 2 dakikanızı ayırarak, sigorta şirketlerinin tekliflerini görüp online olarak anında pati sigortanızı güvenle satın alabilirsiniz.

Bugüne kadar biliyoruz ki kediniz veya köpeğinizin her ihtiyacını ailenizin bir parçası olarak karşıladınız. Tek eksikleri Pati Sağlık Sigortaları idi. Şimdi onların da sigortalı olma zamanı.

Aklınızdaki tüm sorular için www.sigortapati.com ziyaret edebilir, SigortaPati Danışmanlarımız ile eksiksiz tüm doğru bilgileri güvenle alabilirsiniz.

Saygılarımızla

SigortaPati Ekibi  

Evcil Hayvan Nereden Alınır?
Bu hafta ecvil hayvan beslemek isteyen sevgili dostlarımızın evcil hayvana nereden sahip olacakların...
Devamı
Yavru Köpeklerin Temel İhtiyaçları
Değerli okuyucularımız, bu haftaki konumuz patili dostlarımızdan yavru köpekler. Bir köpek sahiplenm...
Devamı
Evde Beslenebilecek Kedi Cinsleri
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta kedi sahiplenmek isteyen kişiler cins bir yazı hazırladık. Evde besleye...
Devamı
Evde Köpek Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta köpek sahipleri için bir yazı hazırladık. Evde köpek besleyenler için d...
Devamı