Kedi Kumu Nasıl Temizlenir ?
Tüm YazılarSevgili okuyucularımız, bu haftaki yazımızda kedi kumlarından bahsedeceğiz. Kedi sahiplerinin en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri olan kum meselesi hem kedimiz için hem de kendi evimizin hijyeni açısından önemlidir. Evcil hayvan sahibi olmak demek biraz da her daim temizlik yapmak demektir. Özellikle kedi ve köpek gibi tüylü hayvanların bakımı diğer evcil hayvanlara göre daha fazla özen gerektirir. Dökülen tüylerin temizliği, mama kaplarının temizliği, tuvalet temizliği, hepsi patili bir evcil hayvan sahibi olduğunuzda rutin olarak yapmanız gereken temizlik alışkanlıklarıdır.
Bu haftaki konumuzda ise kedilerin kumlarını nasıl temizlemeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Kum temizliği hakkında ipuçlarına geçmeden önce kedi kumunun ne olduğundan ve işlevinden kısaca bahsedelim.
Kedi Kumunun İşlevi Nedir?
Kedi kumu ev ortamında yaşayan kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri için kullanılır. Evcil olmayan yani sokakta yaşayan kediler tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için toprak alanları tercih ederler. İşte bu ortamı onlara ev ortamında sağlamak için de kedi kumları üretilmiştir.
Bu kumların içerisinde genel olarak doğal bileşenler, kil, silika ve kağıt gibi maddeler bulunur. Kedinizin birçok farkı özelliğine göre ona uygun bir kum seçebilirsiniz. Ancak kedi kumları içerisinde en çok tercih edilen kum türü kilden üretilen kumlardır. Bunun sebebi kilin yüksek emici bir yapıda olması ve doğal içerikli olmasıdır. Silika maddesi ise topaklanma özelliği olmayan bir bileşendir. Bu sebeple de tozlanma oluşturmaz. Ayrıca silika kumun en önemli özelliği kötü kokuları önlemesidir. Kağıt içeren kumlar ise yine doğal bileşenlerden oluştuğu için daha sağlıklıdır. Doğal bileşenlerden oluşan kedi kumları ise topaklanma özellikleri olmamasına rağmen sağlıklı oldukları için tercih edilebilirler.
Peki Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?
Kedi kumu temizleme adımları için birkaç madde oluşturduk;
- Kedi kumlarının temizlenme süresi en fazla 2 günde bir olmalıdır. Kirli kum 2 günden fazla bekletilmemelidir çünkü kediler kirli kumu kullanmazlar. 2 günden fazla temizlenmemiş bir tuvalet varsa kediniz tuvalet ihtiyacını karşılamak için evinizin herhangi bir köşesini kullanabilir. Bu durum hem kediniz için hem de evinizin hijyeni için sağlıksız olacaktır.
- Kedinizin tuvaletinin yerini sık sık değiştirmeniz önerilmez. Özellikle tuvaleti temizledikten sonra tekrar aynı yerine koymanız daha iyi olacaktır.
- Kedinizin tuvaletini düzenli olarak yıkamalısınız. Bu süre 10 ile 15 gün olabilir. Maksimum iki haftada bir yıkanarak temizlenmesi en sağlıklı olanıdır.
- Kum temizliğinin ardından yeni kumu koyarken yeterli miktarda temiz kum koymanız önemlidir.
- Kedinizin tuvaletini tamamen yenilemek için tavsiye edilen zaman dilimi 6 ayda birdir. 6 ayda bir tuvalet kabını tamamen değiştirebilirsiniz.
Kedi Kumu Çeşitleri Nelerdir?
Kedi kumları genel olarak üç başlık altında toplanabilir. Bunlar; doğal, organik ve silika/kristal kumlardır.
Doğal kedi kumu: Doğal kedi kumları madenlerden çıkarılan bentonit, diatomit ve sepiyolit gibi üç farklı bileşenden oluşur. Bentonit kedi kumları topaklanma özelliğinden dolayı en yaygın tercih edilen kum türüdür. Diatomit kedi kumu ise topaklanma özelliği olmasa da kuvvetli bir sıvı emicidir. Son olarak sepiyolit kedi kumu su ve nem tutma kapasitesi olarak çok başarılıdır.
Organik kedi kumu: İsim olarak doğal kedi kumuyla aynı gibi görünse de organik kumların içeriği ve bileşenleri farklıdır. Organik kedi kumlarında mısır ve buğday gibi bileşenler bulunur. Yüzde yüz doğal olan bu kumlar kediniz için en sağlıklı kumdur ancak topaklanma özelliği kuvvetli olmadığı için kedi sahipleri arasında pek popüler değildir.
Silika kumlar: Kristal kum olarak da adlandırılırlar. En önemli özelliği yüksek sıvı emici olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı koku giderici olarak da güçlüdür.
Hangi Kumu Tercih Etmelisiniz?
Kedi kumları genel olarak doğal içerikleri bileşenlerden yapılır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu doğal bileşenler genel olarak kil, silika ya da kağıt gibi maddelerdir. Kedi kumlarının genel olarak içerikleri ve özellikleri aynı olsa da arada küçük farklar bulunabilir. Genel olarak sıvı ile temas ettiğinde topaklanan kedi kumları tercih edilir. Kristal kedi kumlarının özelliği ise sıvı emici olmalarıdır. Ayrıca kediniz tarafından yutulması durumunda sağlığa hiçbir zararı bulunmaz.
Değerli Sigorta Pati okuyucularımız,
Bu haftaki yazımızda sizlere kedi kumu temizleme ile ilgili bilmeniz gerekenleri aktardık. Kedi kumunun işlevinden, kumların çeşitlerinden ve kediniz için hangi kumu tercih etmeniz gerektiğinden bahsettik. Son olarak kedinizin kumunu temizlerken dikkat etmeniz gereken noktaları açıkladık.
Özetle, kedinizin sağlığı ve evinizin hijyeni için 2 günde bir kedinizin kumunu temizlemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca 6 ayda bir kedinizin tuvaletini tamamen değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.
Evcil hayvan sigortasına dair ihtiyaçlarınız için web sitemizden her zaman bize ulaşabilirsiniz,
Bir kez daha vurgulamamız gerekir ise, Sigortapati.com, Sadece minik dostlarımıza özel ve kedi ve köpek sigortalarını online olarak sizlere sunmak üzere kuruldu. Sigortapati.com güvencesi ile sunulan Pati Sigortaları ile evcil hayvanlarınızın başına gelebilecek her türlü sağlık probleminde anlaşmalı veteriner hekim ağından, geniş teminat kapsamından en uygun fiyatlar ile yararlanabilirsiniz. Sigortapati.com web sitesini ziyaret ederek maksimum 2-3 dakika içinde tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini görüp online olarak anında pati sigortanızı güvenle satın alabilirsiniz.
Saygılarımızla
SigortaPati Ekibi
Sağlıklı günler dileriz,